menu

niche

Accessory Dwelling, Cape Cod, MA

View from the Street

View from the Street

Client: CCMHT (Cape Cod Modern House Trust)
Status: Competition – Finalist
Team: Shaun Morris, Matt Coffey, Jason Michael Fay

The niche as a primitive archetype embodies the contradicting desires of embracing the local community while finding a sense of privacy; being a part of the surrounding environment while being insulated from it’s harsher elements; being uniquely site specific while adapting to new locations.

Site Plan

Site Plan

[ Community/Privacy

1.      The Add-on is sited at the front yard, contributing to the local contextual continuity of locating barns, garages and other accessory structures together. This area is currently used for parking and contains a storage shed while the rear yard is preserved for shared enjoyment of the landscape and views.
2.      An abrupt delineation occurs on the site from the public front yard at Pine Point Road to the more private rear yard. With the addition of the accessory dwelling, a semi-private common is created, adding relative depth to the fabric of the neighborhood. The current delineation of public and private spaces formed by the existing home and its back yard is given a rich layering of experience.

[ Inside/Outside

6.      The R-40 super insulated north and west walls have minimal glazed openings, shielding the interior from the cold winter winds and summer afternoon sun.
10.      The native vegetation of the rear yard is maintained as a critical and  restorative watershed for the site, while the areas of previous disruption are developed for the Add-on.

[ Unique/Adaptable

12.      This urban design strategy presents a deferential relationship with the existing house and its view to and from the street. The Add-on has an approximate relationship of accessory structure width to property width at the setback as X:3X respectively.
13.      The Add-on is located tight to the setback lines in the front of the plot, providing the maximum distance from the main house while conforming to the geometry of the plot line and giving it a unique shape. This could be translated to other sites as well, creating a variety of possible iterations.

Floor Plan

Floor Plan

The plan allows for 500 sf of net interior living space while offering and additional 250 sf with the extension to the verandah. This one story scheme ensures universal accessibility. The service core is compact and central to all plumbing while acting as a buffer between the bedroom and living spaces. It also provides additional storage and/or a sleeping loft above.

View from the Interior

View from the Interior

The CLT acts as a legible structure and interior finish. Simple window and door components provide day lighting and casual circulation. The vegetated screen adds a layering of privacy and seasonal variation while making a referential connection to the garden food source.

Component Diagram

Component Diagram

The CLT components are shipped as prefabricated modules. Rigid insulation and a weather membrane are fastened to the structure and a rain screen cladding is applied. The structure is  secured to a minimal array of concrete piers and allows for grading variation.

NICHE - Section - 500

Section Diagram

The formal gesture of the niche serves to collect rainwater and solar energy, while specifically admitting seasonal sunlight and shielding the interior from harsh environmental elements.

View from the Garden

View from the Garden

The end walls are clad in regionally sourced vertical white cedar siding. The verandah graciously extends the interior space to the common yard.

An Accessory Dwelling, Cape Cod, MA

/